Triggerpointtherapie

Voorbeelden van triggerpoints en de uitstralingsgebieden

Triggerpointmassage of triggerpointtherapie is een behandelvorm waarbij triggerpoints in de spieren worden behandeld die pijn, stijfheid, gevoelloosheid of krachtvermindering in spieren veroorzaken.

Een triggerpoint is een plaatselijke kramp in een spier, die een deel van de spier ook in rust gespannen houdt. Het voelt aan als een verhard plekje en geeft pijn als je er op drukt. Bijzonder aan triggerpoints is dat ze de pijn vaak afleiden naar andere plekken in het lichaam. Zo ligt de oorzaak van de pijn vaak niet op het punt waar de pijn gevoeld wordt! Ze ontstaan bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van de spier door overbelasting of door te weinig belasting (na lange tijd in het gips), door slechte voeding, of door een val of ongeluk, soms zelfs van lang geleden. Voorbeelden van klachten waar triggerpoints een rol bij spelen zijn: rugklachten na het omspitten van de tuin, schouder- en armklachten na veel repeterende bewegingen in eenzelfde houding bij computerwerk, en aangezichtsklachten en nekklachten bij een whiplash.

Mijn behandeling is erop gericht de triggerpoints op te sporen en te deactiveren, zodat de aangedane spieren tot rust kunnen komen en de klachten afnemen. Daarnaast ga ik met u op zoek naar de mogelijke oorzaken van de klachten. U leert ook zelf de triggerpoints te masseren, bijvoorbeeld met een massageballetje tegen een muur. Uiteraard wordt u daarin goed geïnstrueerd. De therapie is namelijk het effectiefst als de punten een aantal keren per dag kortdurend gemasseerd worden. Lees hier meer over triggerpoints.