Nieuws

Blogs en laatste nieuws uit de praktijk

Donderdag 30 november
VANAF MAANDAG OOK PINNEN IN DE PRAKTIJK
“Eindelijk”, zullen velen van jullie denken (jaja…ik weet het.)

Het heeft een paar jaar geduurd, maar ik heb een mobiel pinapparaatje aangeschaft. Erg praktisch voor op een locatie zonder internetaansluiting zoals dit bijzondere pandje. “In de eurozone betalen Nederlanders het minste met contant geld”, kopte het NRC gisteren. Daar doe ik dan nog een schepje bovenop😉 Ook handig om van de week nog een mooi Sinterklaascadeautje te kopen in de vorm van een massagebon! Als je die op naam wilt, kan dat natuurlijk ook. Dat maakt het cadeau nog persoonlijker. Ik kan de bon ook naar je toesturen.

Sowieso: graag tot ziens in de praktijk!
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   
 
Dinsdag 14 november
HIELSPOOR
 
Gisteren kwam een klant na een langere tijd voor een ontspanningsmassage.
Voor de massage vroeg ik haar of ze nog ergens last van had. Ja, ze werd behandeld voor hielspoor ivm flinke last van pijn op de onderkant van haar hiel.
 
 
BELLETJES
 
Bij mij gaan dan belletjes rinkelen:
*Soleus? Quadratus?…hummm…ze is pas zwanger geweest en heeft veel gewandeld…hummm…overbelasting?*
Ik deelde mijn overwegingen en behandelde haar kuitspieren en voet(zool) spieren. Tijdens de behandeling van haar kuit riep ze:”Ik voel wat in mijn onderrug: kan dat?” Alles wat iemand voelt klopt; daar twijfel ik nooit aan. We willen er vaak een verklaring voor vinden, en dat lukt ook mij regelmatig niet.
 
 
TRAVELL EN SIMONS EN TRIGGERPOINTS
 
Maar pijn in de onderrug door triggerpoints in de soleus (scholspier) wordt beschreven in de boeken van Travell en Simons, de grondleggers van de triggerpointtherapie! Tijdens de behandeling van de juiste plek kan die pijn ook opgeroepen worden.
 
 
PIJNVERMINDERING
Na de behandeling had mijn klant minder pijn. Op een schaal van 1 tot 10, beoordeelde ze de pijn vooraf met een 6 en na de behandeling met een 3. Ik maakte deze foto voor haar van een deel van een poster van Travell en Simons die in de praktijk hangt, en legde haar uit waar en hoe ze zichzelf thuis kan masseren.
Ik ben benieuwd hoe het verder met haar gaat:-)
Zondag 1 oktober
 IN JE EIGEN KLEDING OP DE MASSAGETAFEL?
Ja, heerlijk diep ontspannen.
 
Zo’n behandeling die doorwerkt in de dagen er na…
 
Lijkt het jou ook fijn om aangeraakt te worden op die plaatsen op je lijf die de meeste ontspanning genereren, en waarbij je lekker je kleren aan kunt houden?
Dan kun je helemaal blij worden (‘in peace!’) van deze behandeling zonder olie, en in je eigen kleding op een verwarmde tafel…mmmmmh…
 
Sinds kort geef ik deze behandelingen van een uur, ook op de maandagavond.
Eindelijk een manier gevonden die helemaal aansluit bij mijn manier van werken, en die tegemoet komt aan de regelmatig terugkerende vraag ‘of het door de kleding kan’ en de vraag’ of ik ook savonds werk’.
 
Ik bood al stoelmassages van een half uur aan, maar dan wordt vooral je bovenrug en armen gemasseerd. Deze behandeling op de tafel werkt meer op het (onbewuste) zenuwstelsel en brengt dat zoveel mogelijk tot rust.
De reacties zijn super mooi:
 
“Zo hé, ik was ver weg!”
 
“Bizar…ik kan het niet verwoorden…”
 
“Ik viel telkens in slaap!”
 
“Poeh…ik voel me helemaal loom”
 
Die laatste reactie komt vooral van klanten die niet meer gewend zijn echt te ontspannen 😉
Lijkt het jou ook wat zo’n heerlijke ervaring? Voel je je aangesproken?
Wees welkom in de praktijk: overdag of ‘savonds.
En als je een (stille) ontspanningsmassage met olie wilt, ben je ook welkom op de maandagavond, hoor:-)
 
 
Tot ziens op die mooie rustige plek achter de huizen van de Ceramstraat en de Bankastraat in Dordrecht.
 
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

Zaterdag 9 september

Strong people do not put others down, they lift others up.

 
Voel je je opgetild in de nabijheid van een ander? Dan herken je ware kracht.
 
Je herinnert je je eigen kracht via de ‘presentatie’ van de ander; hij of zij doet het je voor.
Waarschijnlijk niet letterlijk zoals in deze acroyoga afbeelding (help!). De tekst en foto spiegelen een universele krachtige energie die jij (her)kent!
 
Hoe voelt ‘opgetild zijn’? Wat kan ik zeggen of doen om deze kracht te ervaren, om deze kracht op te roepen? Hoe kan ik me gedragen om die kracht op mijn eigen wijze te ZIJN?
Je  intentie en je focus richten op ware kracht zal je veranderen, zal je liften. Je hoeft alleen bovenstaande vragen te stellen en te kijken naar wat die bij je oproepen, zonder de antwoorden meteen te willen weten.

Fijn ontspannen weekend gewenst, rustig aan…
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

Vrijdag 8 september 2017

Vandaag regent het en regent het en regent het in Dordrecht.MVMassage Blog

De neiging om te denken ‘WAT EEN GRIJZE, GRAUWE DAG” en omdat ook te VOELEN te ZIEN te ERVAREN als ik naar buiten kijk, is groot!

“STOP”, hoor ik mezelf zeggen, “hier word ik niet blij van. Deze zware energie wil ik niet voelen PUNT”
Gelukkig heb ik geleerd om het tij te keren; TERUG NAAR BINNEN met mijn AANDACHT, me richten op mijn ADEMHALING en op die diepe, stille plek in mijn buik. Ik kan denken wat ik wil, ik kan mijn perspectief veranderen.

Ik kijk nog eens goed naar buiten: nu zie ik een klein bedruppeld ROOD tomaatje in de tomaten plant, verschillende kleuren BRUIN in de bladeren van de hazelaar, rode rozebottels, ORANJE besjes bij de buren, en ontelbare kleuren GROEN en wapperende bladeren in alle maten!

Een paar keer adem ik dieper in en uit. Ik voel me RUSTIGER en BLIJER worden en geniet van de veranderende gevoelens. DANKBAAR dat ik dit mag beleven, en dat ik de mogelijkheid heb om mijn kijk op de wereld te veranderen op het moment dat ik onplezierige gevoelens ervaar.
Wat ik ervaar verandert niet (het regent nog steeds), maar mijn ervaringen over mijn ervaringen veranderen wel!

Zo…nu lekker een mok koffie met opgeklopte melk en appeltaart. Mmmh wat heb ik het toch goed… ik zit hier lekker droog…
Sterkte voor alle mensen in nood(weer) en/of tussen de puinhopen van hun verwoeste huis…
Het beste wat ik kan doen (behalve materiële hulp sturen) is beseffen hoe gezegend ik ben, en me immens dankbaar voelen voor mijn veilige warme huis.

Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

Zaterdag 2 september 2017

Welke spieren zijn betrokken bij knieklachten?

Er kunnen nogal wat spieren betrokken zijn bij klachten aan of rond je knie. Op de foto zie je de belangrijkste, verdeeld over twee benen.

Wanneer je last hebt van je knieën denk je misschien meteen dat er iets mis is met je kniegewricht. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Niet iedereen met kniepijn heeft b.v. artrose. En andersom geldt ook: niet iedereen die artrose heeft ervaart pijn.

Vaak zijn triggerpoints in bepaalde spieren betrokken bij klachten rond je knie, of zijn triggerpoints in bepaalde spieren zelfs de enige oorzaak van je pijn! En die kunnen dus ook in je bovenbenen en kuiten zitten zoals de plaatjes laten zien!

Gelukkig zijn de pijnpatronen van triggerpoints vaak goed voorspelbaar, waardoor ze makkelijker zijn op te sporen.
B.v. voel je de pijn meer frontaal op je knie? Onderzoek dan je rechte dijbeenspier op knoopjes die een scherpe pijn geven. Gebruik eventueel een (foam)roller of bal om in de lengterichting van de spier strijkingen te maken. Op die manier wordt de doorstroming van voeding en afvalstoffen in de spieren en de fascia (de vliezen rond om de spierbundels) gestimuleerd.

Een ander voorbeeld: Ben je een hardloper en krijg je ineens pijn in je knieholte bij het naar beneden hollen? Denk aan dat kleine belangrijke spiertje in je knieholte: de knieholte spier.

Schiet je knie regelmatig op slot? Je dijbeenspier aan de buitenkant is als eerste het onderzoeken waard.

Langzaam toenemende pijn in je knieholte of ergens anders rond je knie aan de achterkant van je been? Dan onderzoek je je hamstrings, én zelfs je kuitspieren (die twee kwabben) kunnen de klachten veroorzaken.

Op internet vind je veel informatie over triggerpoints en de pijnpatronen. Een goed overzicht in het Nederlands vind je op triggerpointboek.nl, de site over het triggerpointboek van Clair Davies. In dit boek staat ook beschreven hoe je zelfmassage kunt toepassen. Kom je er zelf niet uit, schakel dan een triggerpointcoach in.

foto knieklachten van Massagepraktijk Marion Venmans.

Een ervaren behandelaar kent de voorspelbare pijnpatronen van triggerpoints, en zal je goed uitvragen over het hoe en wanneer van je klachten. Hij of zij kan je helpen met zelfmassage en andere adviezen geven.

Dat boek van Davies is echt een aanrader om eens te lenen uit de bieb of van je behandelaar. Je doet al snel veel kennis op over het functioneren van je lichaam in beweging.

Veel plezier met bewegen, en zorg ook goed voor je rust en ontspanning!

Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

Zondag 27 augustus 2017

Relaxed aanwezig

Soms kan ik zo versnipperd aanwezig zijn: een deel van mijn aandacht is bij het koken, een deel bij bezorgdheden

foto van Massagepraktijk Marion Venmans.omtrent mijn oude ouders, en een stukje nog bij het bergen onkruid wieden van vanmiddag. Dan zie ik in het voorbij gaan Gijs op de bank liggen, en ik ervaar jaloersheid. Wat een onzin, Marion – is mijn volgende gedachte- jaloers op je kat! Wat is dat?

Gijs weerspiegelt een verlangen: hij ligt door zo relaxed aanwezig te zijn…dat wil ik ook, want ik voel me onrustig, versnipperd. Gijs herinnert me aan iets wat ik vergeten was: dat 100 % aandacht bij wat ik doe me ontspannen aanwezig maakt, en ik weet dat ik me dan veel beter voel. Ik druk mijn voetzolen wat nadrukkelijker op de grond, haal drie keer dieper adem, en zet mijn zintuigen open. Zachtjes zeg ik van binnen tegen mezelf: het is zondag tegen de avond, ik sta hier te koken, het eten ruikt goed, de zon schijnt fel, ik hoor mensen buiten…

Het wordt rustiger in mijn hoofd, en een glimlach verschijnt.
Dank je wel, Gijs.

Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

 

Woensdag 23 augustus 2017

Adem halen mvmassage

“Niks geen geheimen! Gewoon adem blijven halen.”,

antwoordde mijn vader op mijn vragen ´Hoe word je zo oud?´ en ´Heb je een geheim?´

” Jij zoekt altijd naar iets er achter.”

Ik ben altijd al erg nieuwsgierig geweest: Hoe zit dat? Wat gebeurt er als ik dit doe? Waarom doe je dat? Waarom zit dat daar zo? Vaak zochten we de antwoorden dan op in een van zijn boeken, maar soms kon het hem ook licht irriteren, zeker als hij net lekker ontspannen zat te lezen of tv te kijken.

Maar hij slaat met zijn antwoord wel een spijker op zijn kop. Gewoon adem blijven halen is zo belangrijk. In mijn behandelingen maak ik er veel gebruik van.

Je ademhaling gaat altijd door; van je eerste inademing als je geboren wordt en op aarde landt, tot na je laatste uitademing als je het leven hier weer verlaat. Het kan daarom zo geruststellend zijn om met je aandacht naar je ademhaling te gaan. Alleen op een uitademing kun je ontspannen. Let er maar eens op als je diep zucht, of flink moet gapen, bijvoorbeeld.

Wanneer een klant op de massagetafel komt liggen vertel ik vaak een volgende soort verhaaltje:
“Er komen allerlei gedachten voorbij nu, over wat je vandaag gedaan hebt, of nog wilt gaan doen, of flarden van gesprekken die je gehad hebt… En iedere keer als je het komende (half) uur beseft dat je met je aandacht bij je denken bent, ga je terug naar je ademhaling… in uit…in uit…je hoeft er niks aan te veranderen…alleen te volgen…je ademhaling werkt als een soort katalysator en brengt je telkens weer terug bij je lichaam, bij voelen, bij wat je nu ervaart…”

PS Wordt het al rustiger in je hoofd?

 

Zondag 20 augustus 2017
WAT IS ER AAN DE HAND?
 
Laatst kwam een mevrouw in de praktijk met klachten rond haar linker elleboog. In de anamnese vertelt ze me dat de pijn toeneemt als ze iets ‘omhoog brengt’, en dat het soms zelfs richting haar schouder en hand voelt uitstralen. Ik vraag haar o.a. of ze veel op haar mobieltje bezig is. “Ja, best wel.”
Dat betekent voor mij dus een grote “JA!” Ik vraag haar voor te doen hoe ze haar gsm vasthoudt; ongeveer zoals op de foto hieronder, blijkt.
“Wat voelt u nu in uw schouder? En in uw elleboog? Uw hand? “
“Niks bijzonders.”
“Houdt u uw mobiel nu eens op precies dezelfde manier in uw rechterhand, maar dan in spiegelbeeld. Dan voelt u waarschijnlijk beter wat uw schouder, arm en hand allemaal moet doen om deze stand vast te houden.” Ze probeert het na te doen met rechts, maar dat voelt zo ongewoon voor haar! Ik corrigeer haar hand, omdat ze met links haar linker pols ook nog wat opzij had gebogen vanuit haar pink. “Dat voelt misvormd! Het trekt hier en hier, en ik voel zelfs daar wat.” Verbaasd wijst ze verschillende plekken aan op haar arm en schouder. Nu pas realiseert ze zich hoe ongewoon ze haar linkerarm en hand altijd gebruikt met haar mobiel!
 
We krijgen een gesprek over gewoontegedrag en houdingen, en dat we vaak niet meer voelen wat een handeling met ons doet. Het spiegelbeeld van de houding kan ons dan doen beseffen wat er voor nodig is om een beweging te maken en in een bepaalde stand te houden. Ook letterlijk af en toe in de spiegel kijken kan ons dan helpen!
Ondertussen had mevrouw haar mobieltje weer in haar linker hand gebracht; uit gewoonte waarschijnlijk. “Nu voel ik tintelingen in mijn hand van de straling van de telefoon, denk ik. Dat gebeurt heel vaak.” Deze sensaties had ze nog niet genoemd.
“Ik denk niet dat dat van uw mobieltje komt.”, antwoord ik zo serieus mogelijk (stiekem heb ik wel een beetje lol), “Dat is ook een gevolg van de overbelasting van uw schouder, arm en hand gebruik,”, haar verbazing is nu nog groter, “Ik ga zo proberen uit te zoeken waar het precies vandaag komt.”

Opgelucht verlaat mevrouw aan het eind van de behandeling de praktijk. In het laatste uur heeft ze veel geleerd -en zelf ervaren- wat het verkeerd gebruik van je lichaam teweeg kan brengen. We zijn ons daar vaak zo weinig van bewust.

In mijn praktijk besteed ik veel aandacht aan lichaamsbewustzijn. Als je gaat voelen wat er in je lijf gebeurt, en daar naar gaat luisteren en handelen, kunnen klachten na behandeling pas echt wegblijven. Anders wordt het ‘pappen-en-nathouden’, en daar is niemand mee gebaat.
Mobieltje in hand
Dahag , tot een volgende keer,
Marion   

 

Maandag 14 augustus 2017

TWEE BELANGRIJKE SCHOUDERSPIEREN

Je arm is ingenieus verbonden met je SCHOUDER zodat je heel veel ruimte hebt om alle kanten op te BEWEGEN.
Vergelijk die mogelijkheden maar eens met die van je heup: daar zit veel minder vrijheid in.
Om dit prachtige mechanisme te kunnen laten werken heb je spieren, banden, pezen en bindweefsel nodig (en natuurlijk hersenen en ‘zin’ om in beweging te komen😉). Tussen al dat weefsel lopen ook nog zenuwen en bloedvaten zodat heel het gebied wordt voorzien van stimulerende prikkels en voeding. Kun je je voorstellen hoe dat allemaal ZO geschikt is dat het elkaar niet in de weg zit, en OOK nog eens prachtig samenwerkt? Wat ONGELOOFLIJK WONDERBAARLIJK eigenlijk…
En dan ga jij een hele dag achter je bureau zitten, of met een ereader in je hand op een stoel, of op de bank hangen met je mobieltje. Wat gebeurt er dan?

Twee belangrijke spieren die betrokken zijn bij je schouder/arm bewegingen, en bij KLACHTEN ervan, zijn de ONDERDOORNSPIER (infraspinatus) en de ONDERSCHOUDERBLADSPIER (subscapularis).
Een belangSubscap. en infraspin.rijke taak van deze spieren is je arm naar buiten en binnen laten draaien. Doe de volgende beweging om dit te testen: laat je rechterarm ontspannen hangen (waar laat je je mobieltje nu🤔?) en draai je arm een paar keer langzaam naar buiten en naar binnen, zodat je duim naar eerst naar rechts beweegt, en daarna via links naar achter.
Voel je wat er in je schouder gebeurt?

Wanneer je nu uren achter je bureau zit of met je mobieltje zit te tikken, gebruik je voornamelijk je pols en vingers. Je schouder blijft min of meer in dezelfde stand.
Test het maar even!
Die twee spieren, die bedoeld zijn om te bewegen, dat wil zeggen: afwisselend aan te spannen en te ontspannen, worden nu statisch belast: ze zijn de hele tijd op dezelfde manier een beetje aangespannen. Daar houden ze helemaal niet van; ze komen niet goed tot hun recht op die manier, raken minder doorbloed, komen vol triggerpoints en raken vezwakt.
En dan ga jij ineens een uurtje VOLUIT tennissen: backhand, forehand, forehand, backhand…BAFH!BAFH! Met krachtige slagen draai je je arm fors naar binnen en naar buiten en naar binnen, enz. Vind je het dan gek wanneer je dan blessures ontwikkelt?
Met andere woorden: wees je bewust van hoe je je lichaam gebruikt; wees er zuinig op en houd je lijf gezond. Beweeg dagelijks in verschillende houdingen en wissel veel vaker in aanspannen en ontspannen. Veel plezier! Ook op de tennisbaan😉

(En als je toch klachten krijgt, -of ze al hebt- weet je me te vinden)

Dahag
Marion   

              

 

MAAK HET VERSCHIL VOOR EEN ANDER VANDAAGJura, Zwitserland

Vorig jaar september ben ik met een groep wezen wandelen in de Jura. De gids had via e-mail geregeld dat ergens in een dorpje een mooi kerkje open zou zijn zodat we in de koelte zouden kunnen pauzeren. Daar aangekomen stond een blad bekers klaar met een kan koud water en een kan koude limonade! Heerlijk, precies wat we nodig hadden, waardoor we onze zere voeten en de moeheid vergaten. Het briefje erbij maakte de dankbaarheid nog groter; niemand had deze mensen ooit ontmoet, ook de gids niet. ‘Bienvenue a nos amis de Hollande’.

Voor wie kun jij vandaag het verschil maken zodat diegene even zijn zorgen, verdriet en pijn kan vergeten?

Dahag
Marion                   Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook
 
 
Zondag 13 augustus 2017
 
 
KEEP HET (T)HUISWERK SIMPLE
 
In Oefenvoorbeelden uit de praktijkmijn praktijk geef ik vaak ‘huiswerk’ mee in de vorm van OEFENINGEN. Deze kun je dan in de periode tussen de behandelingen zelf uitvoeren, zodat het effect van de behandelingen vergroot wordt.Een deel van mijn klanten is door ervaring met yoga of andere bewegingsvormen bekend met oefeningen en bewuste aandacht voor hun lijf. Zij hebben vaak al wat meer LICHAAMSBEWUSTZIJN, en ervaren hoe belangrijk dat voor hun welzijn is.
Voor een ander deel van mijn klanten is die vorm van aandacht nog nieuw, ongewoon. Ze zijn zich vaak minder bewust van: Hoe sta ik met iemand te praten? Hoe zit ik achter mijn bureau?

Tijdens een behandeling gaan we kijken welke oefeningen speciaal voor jou kunnen bijdragen aan verlichting van je klachten.

Maar wat is nu belangrijk in de instructies en het toepassen van de oefeningen?

(Over lichaamsbewustzijn kan ik veel vertellen; daar kom ik zeker op terug in een later blog)

In de afgelopen tien jaren dat ik nu in mijn praktijk werk, heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat de oefeningen

1. …MAKKELIJK ZIJN IN TE PASSEN in je dagelijkse ritme. Je hoeft er geen andere kleren voor aan te trekken, je hoeft er niet voor naar de sportschool; je kunt ze gewoon in je dagelijks leven tussendoor doen.

2. …EENVOUDIG zijn uit te voeren. Hoe eenvoudiger ze zijn, hoe groter de kans dat je ze ook gewoon tussendoor gaat doen. Als je er een papier bij moet pakken (Waar heb ik dat gelaten? Waar is mijn bril?) of ingewikkelde standjes moet doen….pfff laat maar!

3. …GOED GEINSTRUEERD worden door mij. In de loop der tijd heb ik gemerkt hoe belangrijk dit laatste is. Dan komen de mensen de keer daarop terug, en blijken ze de oefening veel te snel, of op de verkeerde manier uit te hebben gevoerd (ja, ook al was deze in mijn ogen simpel)

Hoe makkelijk het huiswerk ook is in te passen, hoe eenvoudig ze ook zijn, als ik de oefeningen niet goed geïnstrueerd heb en heb voorgedaan, maak ik het je niet makkelijker ze ook daadwerkelijk uit te gaan voeren! Daarom zal ik je na de uitleg vragen de instructies te herhalen en ze aan mij voor te doen, zodat ik weet dat je ze begrepen hebt. Voor mij is het belangrijk dat ik weet waar ik het over heb, en dat ik die kennis duidelijk en zo eenvoudig mogelijk aan jou overbreng. Dat is mijn uitdaging😃

En dan is het aan JOU om actie te gaan ondernemen!
Vind jij jezelf belangrijk? Vind je je lichaam belangrijk? Geloof je dat die oefeningen bijdragen aan je gezondheid, aan je welzijn? Vind je het het proberen waard?
Ik hoop het van harte, en ik zal er alles aan doe om jou daarin te begeleiden!

Dahag 👋

Marion                   Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook

 
 
 

Vandaag kreeg ik een mooi bericht van Carry Wouters in mijn chatbox:

“Heeft me goed geholpen liep al jaren met pijn in mijn voeten overal geweest steunzolen gehad niks hielp toen naar Marion Venmans geweest komt het uit mijn kuiten nu heb ik er geen last meer van en ze heeft het me geleerd hoe ik het moet doen af en toe nog last en dan ga ik met mijn kuiten aan de gang en weg is het weer ben erg blij ermee want het is zo fijn als je normaal kan lopen zonder pijn”

Fijn om te lezen, Carry! Bedankt voor je bericht.

En zo gaaf dat _als_ je weer wat last hebt, je zelf weer ‘uit de voeten’ kunt door zelfmassage! Dan hoef je niet meer opnieuw naar een therapeut of masseur.

Heb je ook klachten die al langer bestaan en “niets helpt”? Misschien zoek je op de verkeerde plek en heb je afgeleide pijn. Lees hier meer over op http://mvmassage.nl/de-massages/triggerpointtherapie/

voorbeelden van Triggerpoints uit uitstralingsgebied
Triggerpointtherapie is een behandelvorm waarbij triggerpoints in spieren worden behandeld die pijn, gevoelloosheid en krachtvermindering veroorzaken.
mvmassage.nl
Dahag 👋
Marion

 

 

Dinsdag 8 augustus 2017

Hoe GEWORTELD ben jij vandaag? En hebben die wortels nog een KLEURTJE?

Gekleurde wortels We zijn zo DRUK met allerlei gedachten in ons HOOFD, en druk met van-alles-en-nog-wat DOEN met onze HANDEN. Onze ademhaling is kort, hoog in de borst en snel. We zijn ons niet BEWUST van de rest van ons LIJF. Pas als dat ergens pijn gaat doen, gaan we er aandacht aan besteden!

PIJN is een laat signaal; waarschijnlijk hebben we door de drukte allerlei eerdere SIGNALEN gemist. Hoe kunnen we wat MEER AANDACHT aan ‘die rest’ van ons lijf besteden, zodat we meer (ook aangename) signalen gaan opvangen? Heel eenvoudig…door af en toe bewuste aandacht te geven aan onze ADEMHALING, én onze VOETZOLEN op de grond/vloerbedekking/laminaat of waar we ook op staan of zitten! Hoe doe je dat? Hieronder een EENVOUDIGE OEFENING. (Ik hou van zo eenvoudig en makkelijk mogelijk: dan doe je het tenminste😉)
HANDIGE MOMENTEN zijn bijvoorbeeld: als je op de wc bent; voor het aanrecht staat te wachten tot er iets pruttelt; als je je tanden staat te poetsen; als je ergens staat te wachten, b.v. met je karretje in de supermarkt of op je koffie bij de automaat, of als je met je auto stilstaat in de file.
ZO kun je die oefening doen:

OEFENING
– Voel hoe je voetzolen contact maken met de ondergrond.
– Adem drie keer bewust in en uit
je hoeft alleen maar je ademhaling te observeren; je hoeft er _niets_ aan te veranderen.
– Ga nu met je aandacht terug naar je voetzolen en stel je voor dat er uit je beide voetzolen wortels groeien, diep de grond in.
Je kunt er eentje uit je hiel laten groeien en eentje uit de bal van je voet, of alleen maar één ergens uit het midden van je voetzool. Dat maakt niet uit. Doe wat werkt voor jou. Zie je de peentjes of boomwortels voor je? Welke kleur hebben ze? Als je niks ziet, is dat ook oké; het gaat er vooral om dat je aandacht naar beneden gaat.
-Stamp nu een paar keer op de grond, of til je voeten even (onopvallend😉) om en om op, en ga verder met je dag.

Doe deze oefening zo vaak als je wilt en kijk wat het je oplevert. Heel leuk als je dat  hier  laat weten, en deel het met mensen van wie je denkt dat zij er iets aan hebben. Als je een vraag hebt hoor ik het ook graag. Dat kan natuurlijk ook in de mail marion@venmans.com. Veel plezier ermee!

Dahag 👋
Marion
PS Die van mij zijn donkerpaars vandaag

Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook

 

Zondag 6 augustus

Vandaag mijn laatste vakantiedag. Vind ik dat erg?

Genietend van vriend en vriendin, zon, tuin, zelfgebakken koekjes, bonbons (nog over van bezoek aan Antwerpen), wandelen, staand desktoppen en ipadden (jaha: heel goed voor mijn beenspieren en heel mijn systeem), blokfluiten en contempleren. Ik heb het goed en voel me dankbaar…

Morgen mag ik weer klanten ontvangen in mijn praktijk. Daar heb ik ook weer zin in! Om in de interactie te zoeken naar vragen en antwoorden om mijn klant en zijn/haar klachten te begrijpen, zinvolle aanrakingen te geven en kennis over te dragen. Op zo´n manier, dat hij of zij weer wat lichter en wijzer verder kan.

En vakantie? Die ervaar ik elke dag! Net als Loesje die zegt over een pauze:

‘Oftewel een korte vakantie op de werkplek’

Dahag 👋 tot een volgende keer!

Marion
PS Hoe is het met jouw vakantie(voorbij) gevoelens?
Leuk als je dat hier op Facebook laat weten.

Massagepraktijk Marion Venmans op Facebook